Paralegal Yang Mencuri 5K daripada Bos Dipenjara
toto

Paralegal Yang Mencuri $535K daripada Bos Dipenjara

Paul Young, seorang lelaki berusia 38 tahun dari Middleton, United Kingdom, telah dipenjarakan kerana mencuri hampir £438,000 ($535,270) daripada firma guaman yang pernah dia bekerja. Lelaki itu, yang bekerja sebagai paralegal di Berrymans Lace Mawer (BLM) jatuh ke dalam tabiat buruk, didorong oleh ketagihan judinya. Dia bekerja dengan gaji £24,500 ($29,941) setiap tahun sebagai bapa kepada dua orang anak dan mengakui bahawa tekanan telah menguasai dirinya.

Tabiat Perjudian Didorong Muda dengan Mengorbankan Pemeliharaan Diri
Young akan ditangkap lebih awal jika bukan kerana kepercayaan bosnya kepadanya. Lelaki itu telah ditangkap membuat pembayaran kepada pekerja live sgp hari ini yang salah pada satu ketika, tetapi ini telah ditolak sebagai kesilapan perkeranian tetapi orang atasan dalam syarikat itu, yang membolehkan Young terus mencuri tetapi juga membawanya ke arah kesalahan yang lebih serius.

BLM bertanggungjawab dalam proses kelulusan syarikat insurans, Aviva, yang menerima tuntutan kecederaan peribadi dan kerosakan kenderaan. Sebahagian daripada tugas jatuh pada Young yang berkomunikasi secara langsung dengan peguam cara yang memfailkan tuntutan. Young mengambil kesempatan daripada sistem baharu yang digunakan oleh BLM, Blue Prism, yang memudahkan proses dan melupuskan penyeliaan tambahan, tetapi datang dengan kecacatan yang serius – tiada sistem untuk menyemak kesahihan butiran bank terhadap peguamcara pihak yang menuntut.

Ini bermakna Young dapat menyerahkan kertas kerja yang salah dan mendapatkan bayaran untuk dirinya sendiri. Pendakwa Henry Blackshaw menjelaskan bahawa BLM mengharapkan semua pekerja bekerja dengan jujur, oleh itu mengapa tidak proses pemantauan yang lebih rapi dilaksanakan. Aviva mahupun BLM tidak menyemak pembayaran, nampaknya. Blackshaw menjelaskan bahawa Young pasti sedar bahawa tindakannya tidak akan didedahkan, menjadikan tingkah lakunya lebih pelik:

“Walaupun akhirnya Encik Young pasti akan ditangkap apabila terdapat penyelarasan terakhir bagi wang yang diterima daripada Aviva dalam fail, dia akan tahu bahawa ia akan mengambil sedikit masa sebelum penipuan itu dikesan.”

Walau bagaimanapun, pada November 2018, BLM menyedari masalah £5,099 yang diperuntukkan kepada akaun bank yang salah. Kali ini, “tiada kesilapan perkeranian,” dengan orang atasan dalam firma itu sedar bahawa ada sesuatu yang tidak kena.

BLM Lambat Membalas Kecurigaan Awal
BLM, bagaimanapun, hanya mengeluarkan amaran kepada Young dengan akaun pihak yang menuntut tidak disemak. Young memaafkan tingkah lakunya dengan hongkong pools kesilapan yang tulen dan memberitahu bosnya tentang perjuangannya dengan pelbagai masalah kesihatan mental.

Walaupun ini menurun, pengurus di BLM menyedari pada Jun 2019 bahawa Young sememangnya menyalahgunakan sistem baharu untuk mengisi poketnya sendiri. Siasatan seterusnya menjelaskan lebih banyak penglibatan beliau dalam penipuan dan jumlah dana yang dicuri berjumlah £437,598.79.

Secara keseluruhan, Young telah menyalahgunakan dana daripada 116 pembayaran dengan sebahagian besar daripada itu turun ke tapak web perjudian, dan sebahagiannya turun untuk menampung perbelanjaan perjudian. Dalam menyampaikan pembelaannya, Tom Wainwright, peguam Young, berkata Toto macau bahawa anak guamnya mengalami beberapa masalah kesihatan, termasuk PTSD, kebimbangan, kemurungan, dan bergelut menjaga keluarganya di rumah.

Pasangannya juga mempunyai masalah kesihatan yang perlu diuruskan oleh Young. Seorang defendan bersama telah dinamakan dalam kes itu, seorang Liam Henry yang mengaku bersalah “menggemburkan wang secara berkesan” untuk rakan kongsinya dalam jenayah. Dia dijatuhkan hukuman penjara dua tahun.